Saturday, May 28, 2011

G.E.R.D

Hai every0ne!!=) dh lme beben0r I xmasukkan entri bru yer...hurm...s0,spt yg dijanjikan hari ni I nk sambung cter psl GERD...Sambungan entri sblm ni..Kisah Pedih Ulu Hati...


0k, Benarkah GERD ni berpunca dr apa yg kita mkn??? Menurut Dr Jeeta Manikam, Konsultan Perubatan dan Pakar Gastroenterologi,faktor pemakanan merupakan penyumbang kpd GERD..Tetapi,bukan semua kes berpunca dr fakt0r pemakanan.Ada sesetengah 0rg b0leh saja mkn pedas,dan ada yg tidak.Jadi bkn semua org mndpt GERD berpunca dr pemilihan mknn.




Jenis-jenis Makanan Yang Menjadi Penyumbang GERD:


1) Makanan pedas : Cili


2) Makanan Berlemak dan Berkolestrol : bergoreng


3) Makanan Tinggi Kafein: Kopi


4) Makanan Yang b0leh menyebabkan angin dlm perut: Ubi kentang,kcg dal dan kekacang




Cara utk Diagnosis / Mengesan:


1) Ujian Endoskopi


2) Ujian X-ray


3) Ujian Ultrasound


4) Kenalpasti alarm symptom cthnya:


=Pesakit mgalami penurunan brat bdn


=Hilang selera mkn


=Mengalami najis berdarah @ hitam pekat dan melekit mcm tar...


5) Saranan utk mengubah cara hidup




Bagi mengatasi mslh GERD,berubahlah!!!




Anda tidak patut:


1)Membongkok


2)Mengangkat benda berat slps mkn


3)Melakukan sbrg aktiviti yg membebankan perut


4)Memakai tali pinggang dan korset dgn terlalu ketat.ELAKKAN TABIAT MEROKOK!!




Anda patut:


1)Cuba tegakkan bhgn bwh blkg bdn


2)Pastikan anda mmpunyai postur tidur yg baik


3)Kurangkan berat bdn dgn mmberi perhatian kpd kualiti dan kuantiti mknn yg diambil


4)Bersenam @ melakukan sbrg aktiviti kecergasan




Apa yg harus anda elakkan???




Kalau b0leh,JANGANLAH:


1)Ambil mknn berlemak @ bergoreng


2)Mengamalkan alkohol


3)Byk mkn manisan dan buah2an sitrus (masam)


4)Makan mknn pedas @ kaya rempah




Anda PERLU:


1)Jgn mkn tergesa-gesa


2)Elakkan mkn terlalu byk


3)Kurangkan mknn yg diambil pd waktu mlm


4)Elakkan mkn sblm msuk tidur




Pesanan dari Dr. Jeeta Manikam:


"Sekiranya tdpt sbrg gejala yg berkaitan dgn pedih ulu hati,jgn ambil langkah mudah dgn mmbeli ubat di farmasi.Jangan thn rasa sakit dan ambil ubat tradisional.Seeloknya rujuk masalah anda kpd pakar utk mengetahui punca sebenar rasa sakit yg anda alami.Jangan pandang remeh kerana GERD boleh menyebabkan mslh lain yg lbih serius spt esofagus mjd sempit @ kanser. Pada ketika itu,anda mungkin harus dibedah.Itulah yg mahu kita elakkan.Bukankah mencegah lebih baik dari merawat?"

Friday, May 20, 2011

pEdiH ULu hAti???a.k.a GERD

Pedih Ulu Hati xleh taruk plaster je okeh...=P





K0rang penah rase senak,xsedap perut,mual dan nak muntah pas makan x??sebenarnye,itulah yg dipanggil pedih ulu hati atau p0n dikenali sbg GERD...bukan GERDikk okeh...=P j0m kite tgk apa itu GERD???



Gastro-Esophageal Reflux Disease (GERD) atau kte panggil pedih ulu hati tu berlaku kalau asid yg membantu utk cernakan mknn yg kte mkn tu mengalir balik ke dlm esofagus...Tindakbalas asid ni lh yg menyebabkan kte pedih ulu hati...



Sebenarnye ade 1 injap pd saluran makanan kita..Tugas injap ni adalah utk halang makanan naik semula ke dada..makanan sepatutnye trun trus ke perut utk dihadam. jika mknn@asid dpt melepasi injap ini dan naik semula ke dada,anda akan mendapat pedih ulu hati.0leh sbb itu,mkn berlebihan pd waktu yg sma adalah x baik krn ia akan menyebabkan injap saluran mknn mnjadi lemah dan gagal berfungsi ngn baik....



Bagaimana kte nk detect??



Ada beberapa gejala:



1) Rasa pedih pd bahagian ulu hati


- Berlaku bila kte rse pns pd bhgn dada,dr pembukaan perut naik ke bhgn leher dan tekak.bila terasa sakit kt bhgn ni,secara aut0matik(bukan manual..hehe) kte akan mengg0s0k dada dgn tgn..



2) Rase mual (bkn mual p0mpuan pregnant 0k)=P


- Waktu ni,cecair berasid akan naik ke tekak.Rase msam tu lh yg akan menyebabkan kte rse nk muntah...



3) Sakit dada


- Bukan sakit dada yg biase...Ia umpama disengat kt dada dan mengakibatkan rse sakit yg teruk...



4) Sendawa (bukan sbb kekenyangan slps mkn)=p


- Lebih kerap sendawa krn angin ditolak dr perut ke kerongkong..



5) Batuk berterusan(bukan penghidap tibi yerr)=P


- Batuk yg '0ver' hingga menyebabkan kte ilang suara (serak)...



6) Kembung perut (bukan b0r0i) =P


- Angin berkumpul dlm perut menyebabkan kte rse sebu <---- sebu tu mcm xkeruan lah...huhu



*Biasanye kejadian di atas berlaku slps mkn dan boleh berlarutan sehingga dua jam......




p/s: TAHUKAH ANDA????



Di persimpangan perut dan esofagus ade 1 0t0t yg berfungsi sbg pintu '0ne way'(sehala) utk memb0lehkan mknn utk lalu dr esofagus ke perut.Bile 0t0t ni jd lemah disebabkan batuk kr0nik,muntah,senaman fizikal yg keterlaluan,pakaian ketat atau berat bdn berlebihan,asid perut akan mengalir semula ke dlm es0fagus dan menyebabkan rase pedih ulu hati...=)


Untuk mengetahui lbih lanjut psl GERD ni...mcmne nk rawat,bahayakah,punca dan mcm2 lg,truskan mengikuti entri yg seterusnye yer...=) I dh ngant0k sben0rnye ni..dh pkul 3.26pg p0n....Es0k I nk kna ngajar tuisyen lg...nnt I sambung yerr...huhu



Last but n0t least....RENUNG2KAN DAN SELAMAT BERAMAL...hehe...

Thursday, May 19, 2011

K0ngsi!!!!

Last week I bawa Chinta gi tgk Fast Furious 5...Semalam I bw Chinta gi tgk wayang lg...kali ni cter K0ngsi plak....Gamb0r kt atas tu muke Chinta cam xceria jerr...Almaklumlah baru bgun tid0 je I trus pakaikan die baju n get ready nk kuar...huhu....



Ktorang punyer m0vie start pkul 10 pm...Sampai kat sane lbih kurang 9.45pm..kire oklah dr mggu lpas..mggu lpas,m0vie start pkul 9.45pm..pkul 9.45pm tu bru nk smpai kt panggung..kelam kabut lah..s0,smlm relax skit...mummy n Chinta sempat berp0sing kt depan p0ster cter K0ngsi...(^^,) Teng0k Chinta,c0mel x die pakai headphone??hehe....




Chinta ni,mummy ajak p0sing die xnk pulak....kat belakang tu p0ster cter terbaru..l0m kuar lagi...cter KL Gangster kalau xsilap I...Nanti kuar cter ni,mummy bawa Chinta gi tgk lg yer...hehe...KL Gangster ni ade Zizan Rajalawak tau...I minat banget kt die..I pnh ckp kt hubby,klu I xkawen ngn die...mesti I gi ngorat Zizan....tp,nk ke Zizan tu kt I??haha...=P




Cter K0ngsi yg ktorang tgk last night erm,xbest sgt...bolehlah...ade lawak skit2...suam2 gitu..huhu...dr 5 bintang I bleh bg 3 bintang jer..m0vie Fast n Furious last week masih segar dlm ingatan...rase mcm nk tgk lagi jer...tp,xberduit lah den...Sebab byk lg duit nk dihabiskan utk m0vie2 yg bakal tiba nnt...huhu.....I dh sruh Mr Hubby download je nnt..bleh i lyn tgk lg...=)




Tuesday, May 17, 2011

t0L0ng.......!! tUmiT mErEkAhhhhhhhhh !!

Kerana nak cantik,tumit binasa...hehe


Kali ni I nk k0Ngsi pAsal tUmit merekah...mesti ramai yg menderita sebab masalah ni kn??kekadang tu ade yg smpai sakit sbb pedih...j0m kita kenali tumit merekah...punca dan cara mengatasinya...(^^,)

Punca tumit merekah:

~ Berdiri terlalu lama
~ Tanda penuaan
~ Cara berjalan yang menekan tumit
~ 0besiti
~ Memakai kasut yg terbuka di belakang kaki. Ia memberi ruang untuk kaki melebar
~ Pencemaran kimia

J0m kte jenguk cara nak mengatasi masalah tumit kaki merekah pulak:

~Geselkan kaki anda di rumput yang masih berembun pada waktu pagi...bukan waktu mlm okay,kang ade plak yg tersampuk sbb tgk menda bukan2...hehe...Lakukan tiap2 hari sehingga anda boleh tgk perubahannya.

~ Ambil getah betik yg muda lg tu..Sapukan pada tumit yg merekah dan biarkan kering..Selain getah betik,ubat gigi p0n b0leh gune jgk...

~ Campurkan air perahan limau nipis ngn bawang putih yg telah dihancurkan..Sapukan pada tumit kaki yg merekah.Lakukan selalu sampai sembuh,....=)

RENUNG2KAN DAN SELAMAT BERAMAL.....(^__^)

Monday, May 16, 2011

AksI tErbAEEEk ChintA!! (^___^)

0n the way gi Jusco,Chinta cam bosan jer..panggil die p0n die bt xtahu jerr....




Hari Sabtu lepas I ajak Mr Hubby gi Jusco sbb nk belikan Chinta Walker..kebetulan ade offer smpai 31hb Mei..Klu die nk dok dlm walker tu slmt lah I skit..bleh bt keja,ngajar tuisyen,mandi,mkn tanpa gangguan..klu x Chinta asyik nangis je sbb xnk kt org lain...hurm...
J0m kite neng0k aksi Chinta ngn new walker die....(^^,)





Sampai je kt tmpt Walker tu,I trus ltak Chinta kt dlm Walker tu..terlompat2 die sbb seronok...Tadi mse dlm keta,mummy panggil die ajak main p0n bt xthu jerr..huhu



Eh,Walker kt sblh mcm cantik jgk jerr....hehe

Chinta dok tgh berpikir ape nk bt ngn menda alah dpn die tu...(^^,)


Die dh start bermain...pusing2 stereng kt toy tray tu...cam best jer layan...



Dah b0san pusing stereng,die ngap plak stereng tu...ish..ish...lap0 sgt ke ank mummy ni...=p



Abg promoter tu cube nk ngayat Chinta...hehe



Chinta p0n cube nk bermain cinta ngn abg tu..ish..ish...ank mummy ni...no..no...no...U tu kecik lg my baby,xsesuaiii....=P




Daddy try bkak tray kt bwh tu sbb nk tgk Chinta dh bleh bjalan ngn walker tu ke bl0m...first time ni Chinta lyn Walker...Sblm ni ltk dlm Muaz(sepupu) pnye Walker,die cam xberminat jerr..





Xlame pastu,enjoy jerr ank mummy ni..dh boleh tolak kaki n buat walker tu bergerak...G00d j0b ank mummy!!(^__^) Excellent!!U learn really fast....muah!!



Pas dh beli walker tu,mummy ajak daddy mkn sbb lap0..daddy dh pekena nasi kt umah dlu sblm kuar td xpela,...Tp,bl0m sempat mummy mkn nasi,Chinta dh bt perangai mule lah xnk bg mummy mkn tu...sian mummy tau..Last2 daddy dh siap mkn,die dukung Chinta kuar ronda2..bru lh mummy bleh mkn ngn tenang..itup0n mkn dgn gel0j0hnye...huhu...

Saturday, May 14, 2011

Aiikkkk???Ada bALik??huhu

Chinta enjoy mkn salad kt Pizza Hut


Tetibe ade plak entri psl Chinta tgk wayang yg I kate ilang smlm tu...pelik2....Mcm Chipsmore plak..sekejap ade sekejap xde..huhu...nasib baik ade blik...Smlm I bukak xde,tetibe ari ni (pkul 5ptg) ade plak...ajaib...tapi pape pon I hepi blik sbb entri tu dh ade blik...yay!! (^__^)

Friday, May 13, 2011

Aikkkk??mane die menghilang???

I confuse bebenor ni.....hurm....I bru je tersedar ni...camne plak entri I yg psal bw Chinta gi tgk wayang tu bleh ilang??xpham betul...uhuk uhuk...sedeynyerr...penat2 I buat,tetibe ilang...I tnye husband die ckp xtahu...Mr Hubby tgh tido pon I kejutkan jgk sebab nk tahu ke mane ilangnye entri tu...die ckp xtahu..ingtkan die terdelete ke...hurm....pelik2...camne bleh ilang ni?????uwaaaaaaa.........adakah sesape yg dengki kat I...ade sesape yg hack I pnye blog ke??Spam??virus???Oh,tidakkkk!!!!menciknyer...dahle nk menaip pon kna tggu pkul 2,3 pg bru bleh...cam skrg ni pon dh pkul 1.41 am....uwaaaaa....tensen......Somebody help me!!!!

Wednesday, May 11, 2011

~Chinta tgk wayang(^__^)~

Last night ktorg gi tgk wayang 3 beranak..huhu...ktorg gi tgk cter Fast 5..memang best!!thumbs up utk filem ni..=) Dari 1st episod smpai dh kelima ni i xpernah miss tgk..xmengecewakan...


Semalam 1st time Chinta gi tgk wayang...tgk muke die,hepi kan??beria2 je sbb nk gi tgk wayang..huhu..sebenornye bukan die tahu pon nk gi tgk wayang,baby bukannye paham pape lg..=P Die hepi sebab dh tahu mummy n daddy siap2 pakaikan die baju baru n mummy pon dh get ready pkai tudung bagai..paham2 sendiri lah die...(^^,)


Chinta dh get ready pkai headphone bagi mengelakkan kesejukan dan bunyi sound effect yg kuat dr sound speaker...comel kan headphone Chinta??mummy yg pilih,hehe...Semalam movie start pkul 9.45mlm..ngam2 je smpai panggung pkul 9.45mlm...beli popcorn+air,ktorg trus masuk panggung...Amoi2 kat sblh teruja tgk Baby Chinta pon join tgk wyg jgk...=) Ingatkan Chinta sorang je baby yg tgk wayang,upe2nye pas duduk 5mnit,ade sorang lg pompuan yg bw baby jgk...=) Sepanjang tgk movie,Chinta xmeragam lgsung,bagus anak mummy..hehe..Die pon layan gak...bersungguh2 muke tgk skrin besar..Chinta ni mmg suke tgk TV..nak2 lg 'TV yg besor2'..daddy,sila pahamkan ayat sblm ni yerr....hehe...Chinta lyn movie smpai terlena,boleh tido dlm keadaan sound bising camtu plak...maklumlah,ade air-cond..sedaple tido..daddy,sila pahamkan lg ayat yg sebelum ni....huhu....Minggu dpn mummy n daddy bw Chinta gi tgk movie Kongsi plak yer...Layaannnnn....(^^,)






Tuesday, May 10, 2011

~pELuang kEEmAsAn(^__^)~






sila klik gmbr bg mengelakkan mata anda terbelalak krn terlampau merenung gmbr ni...hehe...=P










Assalammualaikum.....yuhuuu...=) dh agak lama I tinggalkan blog ni...dh naik berhabuk pon...huhu....sejak dua menjak ni, anak I Chinta tu xnk bg peluang I bertenet lgsung..nk bkak FB pon xsempat...lyn FB pon pkai enset jer..mne puas...nk tgk blog lg mengarut klu stakat nk gune henpon..I tgh menaip skrg pon dh pkul 2.47 am...huhu...












Entri kali ni I nk mengutarakan (cewahh,betul ke penggunaan perkataan tu =P) psl seminar yg bagi I sungguh baik dan xrugi u'ollz yg berkenaan join....yuran utk seminar tu amatlah berpatutan...so,sesape yg berdekatan ngn lokasi seminar ni boleh lah antar anak2,anak2 sedara,sepupu,adik-beradik,kakak2,abg2 dan yg sewaktu dgnnye gi kursus ni...=) bukan senang nk dpt kursus yg harganye berpatutan cmni...












Sebab per I berminat nk share ngn u'ollz psl seminar ni??sebab org yg anjurkan kursus ni sebenarnye ex-senior I kat SMKA Al-Irshad dlu...I mmg suke dgr die berucap time kt sekolah dlu...best!!=) so,xrugi lah u'ollz klu gi seminar beliau ini...die ni jgk murobbi dlm rancangan adik-adikku kt TV1 tu klu u'ollz tgk dan terperasan muke die...=)












So,Jangan lepaskan peluang keemasan ni...RENUNG-RENUNGKAN DAN SELAMAT BERAMAL...(^___^)









Wednesday, May 4, 2011

~Mei pEnuH nGn piLem bEsh2!!(^____^)~





Es0k Fast n Furious 5 dh msuk panggung...I dh xsabor nk gi nonton ni...pastu byk lagi cter2 best masuk panggung bulan Mei ni...huhu...sume yg I minat...U olls xminat ke cter Fast n Furious ni??pastu ade cter Pirates Of Carribean lakonan aktor peberet I,Johnny Depp...lagi ada Kongsi lakonan aktor peberet Malaya,Shaheizy Sam...(^^,) Red Riding Hood pon tgk cam best gak...huhu...Lagi ade nur kasih the movie...tgk previu kt tv cam menarik gak..mcm2 lg lah yg nmpk menarik...tunggu prepare duit jer..huhu




Headphone kt Chinta lom beli lg nih...cmne??hurm...I ingat nk beli headphone kt die sbb nk bw die gi masuk panggung skali..kang klu tinggal,maunye nangis airmate darah nnt...ank manje mummy...huhu...peminat2 wayang jom layanzz.......=)

Tuesday, May 3, 2011

~osama bin laden~

Terkejut jgk I dgr berita kelmarin...obama ckp osama bin laden dh meninggal..kononnye tentera US yg berjaya mengebom die..huhu..smlm pulak sibuk msuk berita cter psl kematian osama...pastu berita pasal Video tutt tu pon jd suam2 kuku sbb org sibuk nk tahu psl cter hot ni...haha...



tp arini tetibe masuk pulak berita yg kununnye org rmai sangsi yg gambar tersiar tentang mayat osama tu sebenarnye bkn die...huh??!dh pulak...mcm2 dunia skrg ni...upe2nye gambar mayat osama tu sebenarnye photoshop..kat bwh ni gambar die...korang nilai2 sendiri lh yer...(^^,)




macam2 ngn dunia skrg ni kn??penuh ngn penipuan...semuanye palsu belaka skrg ni...telur ayam palsu lh,lelaki palsu lh,pompuan palsu lh,cd palsu lh(cetak rompak le..hehe)....mcm2....dunia akhir zmn cmni lah...xtahu lh ape nk jd ngn dunia ke depan2 nnt...huhu..

Saturday, May 28, 2011

G.E.R.D

2 comments
Hai every0ne!!=) dh lme beben0r I xmasukkan entri bru yer...hurm...s0,spt yg dijanjikan hari ni I nk sambung cter psl GERD...Sambungan entri sblm ni..Kisah Pedih Ulu Hati...


0k, Benarkah GERD ni berpunca dr apa yg kita mkn??? Menurut Dr Jeeta Manikam, Konsultan Perubatan dan Pakar Gastroenterologi,faktor pemakanan merupakan penyumbang kpd GERD..Tetapi,bukan semua kes berpunca dr fakt0r pemakanan.Ada sesetengah 0rg b0leh saja mkn pedas,dan ada yg tidak.Jadi bkn semua org mndpt GERD berpunca dr pemilihan mknn.




Jenis-jenis Makanan Yang Menjadi Penyumbang GERD:


1) Makanan pedas : Cili


2) Makanan Berlemak dan Berkolestrol : bergoreng


3) Makanan Tinggi Kafein: Kopi


4) Makanan Yang b0leh menyebabkan angin dlm perut: Ubi kentang,kcg dal dan kekacang




Cara utk Diagnosis / Mengesan:


1) Ujian Endoskopi


2) Ujian X-ray


3) Ujian Ultrasound


4) Kenalpasti alarm symptom cthnya:


=Pesakit mgalami penurunan brat bdn


=Hilang selera mkn


=Mengalami najis berdarah @ hitam pekat dan melekit mcm tar...


5) Saranan utk mengubah cara hidup




Bagi mengatasi mslh GERD,berubahlah!!!




Anda tidak patut:


1)Membongkok


2)Mengangkat benda berat slps mkn


3)Melakukan sbrg aktiviti yg membebankan perut


4)Memakai tali pinggang dan korset dgn terlalu ketat.ELAKKAN TABIAT MEROKOK!!




Anda patut:


1)Cuba tegakkan bhgn bwh blkg bdn


2)Pastikan anda mmpunyai postur tidur yg baik


3)Kurangkan berat bdn dgn mmberi perhatian kpd kualiti dan kuantiti mknn yg diambil


4)Bersenam @ melakukan sbrg aktiviti kecergasan




Apa yg harus anda elakkan???




Kalau b0leh,JANGANLAH:


1)Ambil mknn berlemak @ bergoreng


2)Mengamalkan alkohol


3)Byk mkn manisan dan buah2an sitrus (masam)


4)Makan mknn pedas @ kaya rempah




Anda PERLU:


1)Jgn mkn tergesa-gesa


2)Elakkan mkn terlalu byk


3)Kurangkan mknn yg diambil pd waktu mlm


4)Elakkan mkn sblm msuk tidur




Pesanan dari Dr. Jeeta Manikam:


"Sekiranya tdpt sbrg gejala yg berkaitan dgn pedih ulu hati,jgn ambil langkah mudah dgn mmbeli ubat di farmasi.Jangan thn rasa sakit dan ambil ubat tradisional.Seeloknya rujuk masalah anda kpd pakar utk mengetahui punca sebenar rasa sakit yg anda alami.Jangan pandang remeh kerana GERD boleh menyebabkan mslh lain yg lbih serius spt esofagus mjd sempit @ kanser. Pada ketika itu,anda mungkin harus dibedah.Itulah yg mahu kita elakkan.Bukankah mencegah lebih baik dari merawat?"

Friday, May 20, 2011

pEdiH ULu hAti???a.k.a GERD

1 comments
Pedih Ulu Hati xleh taruk plaster je okeh...=P





K0rang penah rase senak,xsedap perut,mual dan nak muntah pas makan x??sebenarnye,itulah yg dipanggil pedih ulu hati atau p0n dikenali sbg GERD...bukan GERDikk okeh...=P j0m kite tgk apa itu GERD???



Gastro-Esophageal Reflux Disease (GERD) atau kte panggil pedih ulu hati tu berlaku kalau asid yg membantu utk cernakan mknn yg kte mkn tu mengalir balik ke dlm esofagus...Tindakbalas asid ni lh yg menyebabkan kte pedih ulu hati...



Sebenarnye ade 1 injap pd saluran makanan kita..Tugas injap ni adalah utk halang makanan naik semula ke dada..makanan sepatutnye trun trus ke perut utk dihadam. jika mknn@asid dpt melepasi injap ini dan naik semula ke dada,anda akan mendapat pedih ulu hati.0leh sbb itu,mkn berlebihan pd waktu yg sma adalah x baik krn ia akan menyebabkan injap saluran mknn mnjadi lemah dan gagal berfungsi ngn baik....



Bagaimana kte nk detect??



Ada beberapa gejala:



1) Rasa pedih pd bahagian ulu hati


- Berlaku bila kte rse pns pd bhgn dada,dr pembukaan perut naik ke bhgn leher dan tekak.bila terasa sakit kt bhgn ni,secara aut0matik(bukan manual..hehe) kte akan mengg0s0k dada dgn tgn..



2) Rase mual (bkn mual p0mpuan pregnant 0k)=P


- Waktu ni,cecair berasid akan naik ke tekak.Rase msam tu lh yg akan menyebabkan kte rse nk muntah...



3) Sakit dada


- Bukan sakit dada yg biase...Ia umpama disengat kt dada dan mengakibatkan rse sakit yg teruk...



4) Sendawa (bukan sbb kekenyangan slps mkn)=p


- Lebih kerap sendawa krn angin ditolak dr perut ke kerongkong..



5) Batuk berterusan(bukan penghidap tibi yerr)=P


- Batuk yg '0ver' hingga menyebabkan kte ilang suara (serak)...



6) Kembung perut (bukan b0r0i) =P


- Angin berkumpul dlm perut menyebabkan kte rse sebu <---- sebu tu mcm xkeruan lah...huhu



*Biasanye kejadian di atas berlaku slps mkn dan boleh berlarutan sehingga dua jam......




p/s: TAHUKAH ANDA????



Di persimpangan perut dan esofagus ade 1 0t0t yg berfungsi sbg pintu '0ne way'(sehala) utk memb0lehkan mknn utk lalu dr esofagus ke perut.Bile 0t0t ni jd lemah disebabkan batuk kr0nik,muntah,senaman fizikal yg keterlaluan,pakaian ketat atau berat bdn berlebihan,asid perut akan mengalir semula ke dlm es0fagus dan menyebabkan rase pedih ulu hati...=)


Untuk mengetahui lbih lanjut psl GERD ni...mcmne nk rawat,bahayakah,punca dan mcm2 lg,truskan mengikuti entri yg seterusnye yer...=) I dh ngant0k sben0rnye ni..dh pkul 3.26pg p0n....Es0k I nk kna ngajar tuisyen lg...nnt I sambung yerr...huhu



Last but n0t least....RENUNG2KAN DAN SELAMAT BERAMAL...hehe...

Thursday, May 19, 2011

K0ngsi!!!!

8 comments
Last week I bawa Chinta gi tgk Fast Furious 5...Semalam I bw Chinta gi tgk wayang lg...kali ni cter K0ngsi plak....Gamb0r kt atas tu muke Chinta cam xceria jerr...Almaklumlah baru bgun tid0 je I trus pakaikan die baju n get ready nk kuar...huhu....



Ktorang punyer m0vie start pkul 10 pm...Sampai kat sane lbih kurang 9.45pm..kire oklah dr mggu lpas..mggu lpas,m0vie start pkul 9.45pm..pkul 9.45pm tu bru nk smpai kt panggung..kelam kabut lah..s0,smlm relax skit...mummy n Chinta sempat berp0sing kt depan p0ster cter K0ngsi...(^^,) Teng0k Chinta,c0mel x die pakai headphone??hehe....




Chinta ni,mummy ajak p0sing die xnk pulak....kat belakang tu p0ster cter terbaru..l0m kuar lagi...cter KL Gangster kalau xsilap I...Nanti kuar cter ni,mummy bawa Chinta gi tgk lg yer...hehe...KL Gangster ni ade Zizan Rajalawak tau...I minat banget kt die..I pnh ckp kt hubby,klu I xkawen ngn die...mesti I gi ngorat Zizan....tp,nk ke Zizan tu kt I??haha...=P




Cter K0ngsi yg ktorang tgk last night erm,xbest sgt...bolehlah...ade lawak skit2...suam2 gitu..huhu...dr 5 bintang I bleh bg 3 bintang jer..m0vie Fast n Furious last week masih segar dlm ingatan...rase mcm nk tgk lagi jer...tp,xberduit lah den...Sebab byk lg duit nk dihabiskan utk m0vie2 yg bakal tiba nnt...huhu.....I dh sruh Mr Hubby download je nnt..bleh i lyn tgk lg...=)




Tuesday, May 17, 2011

t0L0ng.......!! tUmiT mErEkAhhhhhhhhh !!

0 comments
Kerana nak cantik,tumit binasa...hehe


Kali ni I nk k0Ngsi pAsal tUmit merekah...mesti ramai yg menderita sebab masalah ni kn??kekadang tu ade yg smpai sakit sbb pedih...j0m kita kenali tumit merekah...punca dan cara mengatasinya...(^^,)

Punca tumit merekah:

~ Berdiri terlalu lama
~ Tanda penuaan
~ Cara berjalan yang menekan tumit
~ 0besiti
~ Memakai kasut yg terbuka di belakang kaki. Ia memberi ruang untuk kaki melebar
~ Pencemaran kimia

J0m kte jenguk cara nak mengatasi masalah tumit kaki merekah pulak:

~Geselkan kaki anda di rumput yang masih berembun pada waktu pagi...bukan waktu mlm okay,kang ade plak yg tersampuk sbb tgk menda bukan2...hehe...Lakukan tiap2 hari sehingga anda boleh tgk perubahannya.

~ Ambil getah betik yg muda lg tu..Sapukan pada tumit yg merekah dan biarkan kering..Selain getah betik,ubat gigi p0n b0leh gune jgk...

~ Campurkan air perahan limau nipis ngn bawang putih yg telah dihancurkan..Sapukan pada tumit kaki yg merekah.Lakukan selalu sampai sembuh,....=)

RENUNG2KAN DAN SELAMAT BERAMAL.....(^__^)

Monday, May 16, 2011

AksI tErbAEEEk ChintA!! (^___^)

1 comments
0n the way gi Jusco,Chinta cam bosan jer..panggil die p0n die bt xtahu jerr....




Hari Sabtu lepas I ajak Mr Hubby gi Jusco sbb nk belikan Chinta Walker..kebetulan ade offer smpai 31hb Mei..Klu die nk dok dlm walker tu slmt lah I skit..bleh bt keja,ngajar tuisyen,mandi,mkn tanpa gangguan..klu x Chinta asyik nangis je sbb xnk kt org lain...hurm...
J0m kite neng0k aksi Chinta ngn new walker die....(^^,)





Sampai je kt tmpt Walker tu,I trus ltak Chinta kt dlm Walker tu..terlompat2 die sbb seronok...Tadi mse dlm keta,mummy panggil die ajak main p0n bt xthu jerr..huhu



Eh,Walker kt sblh mcm cantik jgk jerr....hehe

Chinta dok tgh berpikir ape nk bt ngn menda alah dpn die tu...(^^,)


Die dh start bermain...pusing2 stereng kt toy tray tu...cam best jer layan...



Dah b0san pusing stereng,die ngap plak stereng tu...ish..ish...lap0 sgt ke ank mummy ni...=p



Abg promoter tu cube nk ngayat Chinta...hehe



Chinta p0n cube nk bermain cinta ngn abg tu..ish..ish...ank mummy ni...no..no...no...U tu kecik lg my baby,xsesuaiii....=P




Daddy try bkak tray kt bwh tu sbb nk tgk Chinta dh bleh bjalan ngn walker tu ke bl0m...first time ni Chinta lyn Walker...Sblm ni ltk dlm Muaz(sepupu) pnye Walker,die cam xberminat jerr..





Xlame pastu,enjoy jerr ank mummy ni..dh boleh tolak kaki n buat walker tu bergerak...G00d j0b ank mummy!!(^__^) Excellent!!U learn really fast....muah!!



Pas dh beli walker tu,mummy ajak daddy mkn sbb lap0..daddy dh pekena nasi kt umah dlu sblm kuar td xpela,...Tp,bl0m sempat mummy mkn nasi,Chinta dh bt perangai mule lah xnk bg mummy mkn tu...sian mummy tau..Last2 daddy dh siap mkn,die dukung Chinta kuar ronda2..bru lh mummy bleh mkn ngn tenang..itup0n mkn dgn gel0j0hnye...huhu...

Saturday, May 14, 2011

Aiikkkk???Ada bALik??huhu

0 comments
Chinta enjoy mkn salad kt Pizza Hut


Tetibe ade plak entri psl Chinta tgk wayang yg I kate ilang smlm tu...pelik2....Mcm Chipsmore plak..sekejap ade sekejap xde..huhu...nasib baik ade blik...Smlm I bukak xde,tetibe ari ni (pkul 5ptg) ade plak...ajaib...tapi pape pon I hepi blik sbb entri tu dh ade blik...yay!! (^__^)

Friday, May 13, 2011

Aikkkk??mane die menghilang???

0 comments
I confuse bebenor ni.....hurm....I bru je tersedar ni...camne plak entri I yg psal bw Chinta gi tgk wayang tu bleh ilang??xpham betul...uhuk uhuk...sedeynyerr...penat2 I buat,tetibe ilang...I tnye husband die ckp xtahu...Mr Hubby tgh tido pon I kejutkan jgk sebab nk tahu ke mane ilangnye entri tu...die ckp xtahu..ingtkan die terdelete ke...hurm....pelik2...camne bleh ilang ni?????uwaaaaaaa.........adakah sesape yg dengki kat I...ade sesape yg hack I pnye blog ke??Spam??virus???Oh,tidakkkk!!!!menciknyer...dahle nk menaip pon kna tggu pkul 2,3 pg bru bleh...cam skrg ni pon dh pkul 1.41 am....uwaaaaa....tensen......Somebody help me!!!!

Wednesday, May 11, 2011

~Chinta tgk wayang(^__^)~

0 comments
Last night ktorg gi tgk wayang 3 beranak..huhu...ktorg gi tgk cter Fast 5..memang best!!thumbs up utk filem ni..=) Dari 1st episod smpai dh kelima ni i xpernah miss tgk..xmengecewakan...


Semalam 1st time Chinta gi tgk wayang...tgk muke die,hepi kan??beria2 je sbb nk gi tgk wayang..huhu..sebenornye bukan die tahu pon nk gi tgk wayang,baby bukannye paham pape lg..=P Die hepi sebab dh tahu mummy n daddy siap2 pakaikan die baju baru n mummy pon dh get ready pkai tudung bagai..paham2 sendiri lah die...(^^,)


Chinta dh get ready pkai headphone bagi mengelakkan kesejukan dan bunyi sound effect yg kuat dr sound speaker...comel kan headphone Chinta??mummy yg pilih,hehe...Semalam movie start pkul 9.45mlm..ngam2 je smpai panggung pkul 9.45mlm...beli popcorn+air,ktorg trus masuk panggung...Amoi2 kat sblh teruja tgk Baby Chinta pon join tgk wyg jgk...=) Ingatkan Chinta sorang je baby yg tgk wayang,upe2nye pas duduk 5mnit,ade sorang lg pompuan yg bw baby jgk...=) Sepanjang tgk movie,Chinta xmeragam lgsung,bagus anak mummy..hehe..Die pon layan gak...bersungguh2 muke tgk skrin besar..Chinta ni mmg suke tgk TV..nak2 lg 'TV yg besor2'..daddy,sila pahamkan ayat sblm ni yerr....hehe...Chinta lyn movie smpai terlena,boleh tido dlm keadaan sound bising camtu plak...maklumlah,ade air-cond..sedaple tido..daddy,sila pahamkan lg ayat yg sebelum ni....huhu....Minggu dpn mummy n daddy bw Chinta gi tgk movie Kongsi plak yer...Layaannnnn....(^^,)






Tuesday, May 10, 2011

~pELuang kEEmAsAn(^__^)~

0 comments





sila klik gmbr bg mengelakkan mata anda terbelalak krn terlampau merenung gmbr ni...hehe...=P










Assalammualaikum.....yuhuuu...=) dh agak lama I tinggalkan blog ni...dh naik berhabuk pon...huhu....sejak dua menjak ni, anak I Chinta tu xnk bg peluang I bertenet lgsung..nk bkak FB pon xsempat...lyn FB pon pkai enset jer..mne puas...nk tgk blog lg mengarut klu stakat nk gune henpon..I tgh menaip skrg pon dh pkul 2.47 am...huhu...












Entri kali ni I nk mengutarakan (cewahh,betul ke penggunaan perkataan tu =P) psl seminar yg bagi I sungguh baik dan xrugi u'ollz yg berkenaan join....yuran utk seminar tu amatlah berpatutan...so,sesape yg berdekatan ngn lokasi seminar ni boleh lah antar anak2,anak2 sedara,sepupu,adik-beradik,kakak2,abg2 dan yg sewaktu dgnnye gi kursus ni...=) bukan senang nk dpt kursus yg harganye berpatutan cmni...












Sebab per I berminat nk share ngn u'ollz psl seminar ni??sebab org yg anjurkan kursus ni sebenarnye ex-senior I kat SMKA Al-Irshad dlu...I mmg suke dgr die berucap time kt sekolah dlu...best!!=) so,xrugi lah u'ollz klu gi seminar beliau ini...die ni jgk murobbi dlm rancangan adik-adikku kt TV1 tu klu u'ollz tgk dan terperasan muke die...=)












So,Jangan lepaskan peluang keemasan ni...RENUNG-RENUNGKAN DAN SELAMAT BERAMAL...(^___^)









Wednesday, May 4, 2011

~Mei pEnuH nGn piLem bEsh2!!(^____^)~

2 comments




Es0k Fast n Furious 5 dh msuk panggung...I dh xsabor nk gi nonton ni...pastu byk lagi cter2 best masuk panggung bulan Mei ni...huhu...sume yg I minat...U olls xminat ke cter Fast n Furious ni??pastu ade cter Pirates Of Carribean lakonan aktor peberet I,Johnny Depp...lagi ada Kongsi lakonan aktor peberet Malaya,Shaheizy Sam...(^^,) Red Riding Hood pon tgk cam best gak...huhu...Lagi ade nur kasih the movie...tgk previu kt tv cam menarik gak..mcm2 lg lah yg nmpk menarik...tunggu prepare duit jer..huhu




Headphone kt Chinta lom beli lg nih...cmne??hurm...I ingat nk beli headphone kt die sbb nk bw die gi masuk panggung skali..kang klu tinggal,maunye nangis airmate darah nnt...ank manje mummy...huhu...peminat2 wayang jom layanzz.......=)

Tuesday, May 3, 2011

~osama bin laden~

0 comments
Terkejut jgk I dgr berita kelmarin...obama ckp osama bin laden dh meninggal..kononnye tentera US yg berjaya mengebom die..huhu..smlm pulak sibuk msuk berita cter psl kematian osama...pastu berita pasal Video tutt tu pon jd suam2 kuku sbb org sibuk nk tahu psl cter hot ni...haha...



tp arini tetibe masuk pulak berita yg kununnye org rmai sangsi yg gambar tersiar tentang mayat osama tu sebenarnye bkn die...huh??!dh pulak...mcm2 dunia skrg ni...upe2nye gambar mayat osama tu sebenarnye photoshop..kat bwh ni gambar die...korang nilai2 sendiri lh yer...(^^,)




macam2 ngn dunia skrg ni kn??penuh ngn penipuan...semuanye palsu belaka skrg ni...telur ayam palsu lh,lelaki palsu lh,pompuan palsu lh,cd palsu lh(cetak rompak le..hehe)....mcm2....dunia akhir zmn cmni lah...xtahu lh ape nk jd ngn dunia ke depan2 nnt...huhu..