Tuesday, March 13, 2012

::Chinta dh boleh jalan!!yay!!!::



setelah hampir 5bln xupdate blog yg hampir usang ni,tetiba arini teruja nk menaip....tau sebab apa??!!sbb my lovely little dotter dh boleh jalan!!=) gembiranya!!mummy dia yg terlebih excited nih..hehe



arini tetibe je Chinta bngun berdiri dan terus melangkah dgn beraninya....saat2 yg mummy nanti2kan....=) sebelum ni Chinta mmg dh boleh menapak 2 3 langkah...tapi takut2 berani jer...Chinta ni gayat sikit,dia takut jatuh...tp akhirnya arini dia memberanikan diri....hihi



Sblm ni mummy risau sgt Chinta xboleh2 jln lg.....Chinta dh setahun 3bln,baru boleh jln...dok tgk ank2 sedara lain sume dh boleh jln,tu yg mummy risau tu...huhu



tapi,hepi2 mummy pon...mummy kna get ready nk berpeluh teruk ni...terpaksa la nk kejar sana sni plak pasni...hihi....xpe2,mummy sanggup...mana nk tau,mummy boleh ilangkan lg 5,6kg....=)



HAPPY!!!TAHNIAH MY PRINCESS!!!!!!!!!!!!(>____<)

Monday, July 11, 2011

~sIBuK~

Haiii Kengkawan.....Dah lama x menaip entri ni...byk ari sgt dh tinggal...almaklumlah I sibuk sikit sejak 2minggu yg lalu....letih abis satu bdn....Seben0rnye I,Chinta, my hubby,my sister n ank2 die xlama lg dh nk masuk rumah baru...Hari Sabtu ni kt0rang akan masuk umah baru....so,skrg I sibuk pergi cuci2 n cat umah...Bila blik je,letih...xterdaya nk menaip...arini disebabkan xde aktiviti yg memenatkan I pon amik peluang menaip...Sekarang ni ktorang duduk ngn mak...Kakak I dh bt rumah baru,so lepas ni I ikut pindah skali ngn die...jadik org gaji die...=P I plak bile nk ade rumah sendiri???Insyaallah kalau dilimpahkan rezeki yg melimpah ruah oleh Yang Maha Esa,I akan buat rumah sendiri jgk,sebelah rumah kakak...Kakak I bt rumah die ni kat tanah pusaka family ktorang...xjauh mane pon dr rumah kakak...sekangkang kera je...hehe...Kampung sebelah je,seberang sungai...huhu...Di kesempatan ini,I nk menjemput rakan2 blog yg mengenali diri ini dtg memeriahkan majlis kesyukuran menyambut kedatangan Ramadhan dan sempena masuk rumah baru ktorang pada hari Sabtu (16-7-2011) pkul 12tghri hingga pkul6ptg.... jemput datang ye...=)

Thursday, July 7, 2011

~Yesssss SuccEss!!~



I dah b0leh pakai balik jeans Levis I sebelum get pregnant dulu..Chinta dh 7bulan skrg...dan I dh berjaya turunkan berat bdn kepada mula2 I tahu yg I pregnant dulu...nampaknye I dh berjaya lost weight..tapi still nk turunkan berat lagi..yay!!!SEKIAN...hehe....

Tuesday, July 5, 2011

~Ada Lagi kerja kotor dr pekerja KFC~



Memang menjijikan!!!Teruk sungguh perangai bebudak KFC ni...Kali ni I xleh nk share video tu...I xtau npe xleh nk share...Video dlm entri I sblm ni pon dh kena rem0ve....maybe orang2 KFC yg remove kot...hurm....Just now I baru tgk video yg terbaru plak...I rse kerja bebudak tu jgk...sbb I dgr dorang punye perbualan ada sebut psl benda yg sblm ni..(yg calit ayam kat kasut tu)...Sem0ga Allah menurunkan bencana kat dorang bg dorang insaf...


Berbalik pada video terbaru ni...I tgk kat Fesbuk...Account myzone kalau U all ade Like myzone mesti korang perasan video yg baru ni...Kali ni dorang lap minyak yg tumpah2 ngn kain buruk,then masukkan dlm tempat nk menggoreng ayam plak...betul2 disgusting!!!Rase mcm nk saman je KFC sbb dorang punye perangai buruk tu...Kenapa lah ada manusia yg teruk sgt perangai camtu...hurm....I xleh nk share video tu kat sni...Kalau U all nk tgk,just Like myzone kat Fesbuk,then tgklh sendri sblm video tu kna rem0ve plak.....zasssssssss......

Friday, July 1, 2011

~Masak Lemak Cili Padi Ikan Patin~

Entri kali ni I nk share sikit pasal lunch yg I sediakan utk hari ni...Masak Lemak Ikan patin...Kelmarin abang I pegi mancing...pastu die dpt Ikan Patin,tapi lps mak I siang ikan tu trus die rendam ngn garam utk bt pekasam..pastu I p0n ckp kat mak,xtinggal sikit ke ikan patin tu?teringin nk mkn masak lemak cili padi..tapi mak I ckp sume dh die siapkan utk bt pekasam...hurm..Tapi smlm abang I pegi mancing n dpt ikan patin lg,so mak I p0n simpan utk I buat msk lemak...=) J0m tgk cmne I msk ikan patin ni...Lain org lain cara masak die...


Yang ni 1st ingredients...bawang merah, bwg putih, kunyit hidup dan cili padi...Kuantiti die sesedap rse...mcm yg ni I sediakan utk seekor ikan yg berat die 3kilo...kalau nk lg pedas,tmbh je cili padi tu bebanyak..hehe..utk bhn2 kat atas ni,blend je sume skali...pastu masukkan trus dlm periuk...bilas blender tu ngn air,msukkan dlm periuk jgk...air biar byk xpe,biar bhn2 yg dikisar tu dimasak lama..pastu masukkan serai 3btg...masak bhn2 td smpai betul2 kering dlm periuk...masukkan gula secukup rse utk kurangkan pedas tu skit..pastu masukkan garam secukup rse...
Lepas dh kering bhn td, I masukkan main ingredient...Ikan patin,klu xde ikan patin ni xjd le msk lemak cili padi ikan patin kan??hehe...ni lah ikan 3kg seekor tu...abang I yg gila mancing tu yg dpt tangkap...huhu

Lepas tu I masukkan santan...Lepas masukkan santan make sure kna kacau selalu sbb xnk bg msk lemak kte tu pecah minyak org utara ckp...hehe...klu kte xkcau slalu dia akan jd berketul2 santan tu...Lepas dh agak mcm ikan tu dh ckup msk,i masukkan belimbing buluh..xnk masukkan pon xpe..I mmg suke masuk belimbing buluh utk bg rse masam2 skit kat msk lemak tu....

Daun limau purut ni I masukkan jgk utk hilangkan bau hanyir ikan..almaklumlah ikan sungai,lg bertambah hanyir klu xdibasuh dgn betul...klu ikan yg kte beli kt supermarket tu kebanyakannye ikan kolam,kurang 'kick'..hehe...asam keping pon I sumbat jgk...=) Lebih kurang 15minit,tutupkan api....siap untuk dihidang....



Tadaaa!!!ini lah hasilnya masak lemak cili padi ikan patin yg I bt utk lunch td even Chinta dok berdempek kat kaki I dlm walkernye....=P~~


PANAS!!!!!Yukkkssss...menjijikan!!



Ewwww.......dh le bru smlm I mkn KFC yg mr hubby beli...=P U all tgk le vide0 kat atas tu..Ade ke patut se0rang hamba Allah yg bekerja kat KFC ni dia calitkan ayam yg bru disalut tepung kat kasut dia...Itu dh jd KFC bersalut kasut+tepung..ewwww... Mr hubby beli KFC bucket sbb nk dptkan casing laptop Transformers tu...tibe2 arini I tgk kat Fesbuk heb0h cter psl video ni...harap2 bkn KFC kat Sg Dua yg Mr hubby beli smlm...Kenapa lah ada manusia keji cmni...sem0ga Allah memberi hidayah kat dia...aminn......








Thursday, June 30, 2011

~Cara Hilangkan Ketumbit~

Entri kali ni I nk share psl petua nk hilangkan ketumbit...terkebetulan I bace dlm majalah so,ilmu yg kte tahu k0ngsi2 lah kn??=)

Cara2nye ialah dgn menggunakan sudu..huhu..jgn terkejut plak...selalunye sudu kte gune utk perkara yg berkaitan makanan je kn?xtahu le plak ade pekdah lain...Mule2 ambil 2 batang sudu dan geselkan antara keduanya. kemudian sapukan bahagian yg digesel ini pd bahagian mata yg ditumbuhi ketumbit. Lakukan sekali sehari sehingga saiznya mengecil...Amaran: petua ni bukanlah berkesan serta merta,kena amalkan selalu..Kalau berkesan serta merta dah jadi magic la plak kn??hehe...Selamat mencuba!! (^^,)

Tuesday, March 13, 2012

::Chinta dh boleh jalan!!yay!!!::

0 comments


setelah hampir 5bln xupdate blog yg hampir usang ni,tetiba arini teruja nk menaip....tau sebab apa??!!sbb my lovely little dotter dh boleh jalan!!=) gembiranya!!mummy dia yg terlebih excited nih..hehe



arini tetibe je Chinta bngun berdiri dan terus melangkah dgn beraninya....saat2 yg mummy nanti2kan....=) sebelum ni Chinta mmg dh boleh menapak 2 3 langkah...tapi takut2 berani jer...Chinta ni gayat sikit,dia takut jatuh...tp akhirnya arini dia memberanikan diri....hihi



Sblm ni mummy risau sgt Chinta xboleh2 jln lg.....Chinta dh setahun 3bln,baru boleh jln...dok tgk ank2 sedara lain sume dh boleh jln,tu yg mummy risau tu...huhu



tapi,hepi2 mummy pon...mummy kna get ready nk berpeluh teruk ni...terpaksa la nk kejar sana sni plak pasni...hihi....xpe2,mummy sanggup...mana nk tau,mummy boleh ilangkan lg 5,6kg....=)



HAPPY!!!TAHNIAH MY PRINCESS!!!!!!!!!!!!(>____<)

Monday, July 11, 2011

~sIBuK~

0 comments
Haiii Kengkawan.....Dah lama x menaip entri ni...byk ari sgt dh tinggal...almaklumlah I sibuk sikit sejak 2minggu yg lalu....letih abis satu bdn....Seben0rnye I,Chinta, my hubby,my sister n ank2 die xlama lg dh nk masuk rumah baru...Hari Sabtu ni kt0rang akan masuk umah baru....so,skrg I sibuk pergi cuci2 n cat umah...Bila blik je,letih...xterdaya nk menaip...arini disebabkan xde aktiviti yg memenatkan I pon amik peluang menaip...Sekarang ni ktorang duduk ngn mak...Kakak I dh bt rumah baru,so lepas ni I ikut pindah skali ngn die...jadik org gaji die...=P I plak bile nk ade rumah sendiri???Insyaallah kalau dilimpahkan rezeki yg melimpah ruah oleh Yang Maha Esa,I akan buat rumah sendiri jgk,sebelah rumah kakak...Kakak I bt rumah die ni kat tanah pusaka family ktorang...xjauh mane pon dr rumah kakak...sekangkang kera je...hehe...Kampung sebelah je,seberang sungai...huhu...Di kesempatan ini,I nk menjemput rakan2 blog yg mengenali diri ini dtg memeriahkan majlis kesyukuran menyambut kedatangan Ramadhan dan sempena masuk rumah baru ktorang pada hari Sabtu (16-7-2011) pkul 12tghri hingga pkul6ptg.... jemput datang ye...=)

Thursday, July 7, 2011

~Yesssss SuccEss!!~

2 comments


I dah b0leh pakai balik jeans Levis I sebelum get pregnant dulu..Chinta dh 7bulan skrg...dan I dh berjaya turunkan berat bdn kepada mula2 I tahu yg I pregnant dulu...nampaknye I dh berjaya lost weight..tapi still nk turunkan berat lagi..yay!!!SEKIAN...hehe....

Tuesday, July 5, 2011

~Ada Lagi kerja kotor dr pekerja KFC~

0 comments


Memang menjijikan!!!Teruk sungguh perangai bebudak KFC ni...Kali ni I xleh nk share video tu...I xtau npe xleh nk share...Video dlm entri I sblm ni pon dh kena rem0ve....maybe orang2 KFC yg remove kot...hurm....Just now I baru tgk video yg terbaru plak...I rse kerja bebudak tu jgk...sbb I dgr dorang punye perbualan ada sebut psl benda yg sblm ni..(yg calit ayam kat kasut tu)...Sem0ga Allah menurunkan bencana kat dorang bg dorang insaf...


Berbalik pada video terbaru ni...I tgk kat Fesbuk...Account myzone kalau U all ade Like myzone mesti korang perasan video yg baru ni...Kali ni dorang lap minyak yg tumpah2 ngn kain buruk,then masukkan dlm tempat nk menggoreng ayam plak...betul2 disgusting!!!Rase mcm nk saman je KFC sbb dorang punye perangai buruk tu...Kenapa lah ada manusia yg teruk sgt perangai camtu...hurm....I xleh nk share video tu kat sni...Kalau U all nk tgk,just Like myzone kat Fesbuk,then tgklh sendri sblm video tu kna rem0ve plak.....zasssssssss......

Friday, July 1, 2011

~Masak Lemak Cili Padi Ikan Patin~

2 comments
Entri kali ni I nk share sikit pasal lunch yg I sediakan utk hari ni...Masak Lemak Ikan patin...Kelmarin abang I pegi mancing...pastu die dpt Ikan Patin,tapi lps mak I siang ikan tu trus die rendam ngn garam utk bt pekasam..pastu I p0n ckp kat mak,xtinggal sikit ke ikan patin tu?teringin nk mkn masak lemak cili padi..tapi mak I ckp sume dh die siapkan utk bt pekasam...hurm..Tapi smlm abang I pegi mancing n dpt ikan patin lg,so mak I p0n simpan utk I buat msk lemak...=) J0m tgk cmne I msk ikan patin ni...Lain org lain cara masak die...


Yang ni 1st ingredients...bawang merah, bwg putih, kunyit hidup dan cili padi...Kuantiti die sesedap rse...mcm yg ni I sediakan utk seekor ikan yg berat die 3kilo...kalau nk lg pedas,tmbh je cili padi tu bebanyak..hehe..utk bhn2 kat atas ni,blend je sume skali...pastu masukkan trus dlm periuk...bilas blender tu ngn air,msukkan dlm periuk jgk...air biar byk xpe,biar bhn2 yg dikisar tu dimasak lama..pastu masukkan serai 3btg...masak bhn2 td smpai betul2 kering dlm periuk...masukkan gula secukup rse utk kurangkan pedas tu skit..pastu masukkan garam secukup rse...
Lepas dh kering bhn td, I masukkan main ingredient...Ikan patin,klu xde ikan patin ni xjd le msk lemak cili padi ikan patin kan??hehe...ni lah ikan 3kg seekor tu...abang I yg gila mancing tu yg dpt tangkap...huhu

Lepas tu I masukkan santan...Lepas masukkan santan make sure kna kacau selalu sbb xnk bg msk lemak kte tu pecah minyak org utara ckp...hehe...klu kte xkcau slalu dia akan jd berketul2 santan tu...Lepas dh agak mcm ikan tu dh ckup msk,i masukkan belimbing buluh..xnk masukkan pon xpe..I mmg suke masuk belimbing buluh utk bg rse masam2 skit kat msk lemak tu....

Daun limau purut ni I masukkan jgk utk hilangkan bau hanyir ikan..almaklumlah ikan sungai,lg bertambah hanyir klu xdibasuh dgn betul...klu ikan yg kte beli kt supermarket tu kebanyakannye ikan kolam,kurang 'kick'..hehe...asam keping pon I sumbat jgk...=) Lebih kurang 15minit,tutupkan api....siap untuk dihidang....



Tadaaa!!!ini lah hasilnya masak lemak cili padi ikan patin yg I bt utk lunch td even Chinta dok berdempek kat kaki I dlm walkernye....=P~~


PANAS!!!!!Yukkkssss...menjijikan!!

2 comments


Ewwww.......dh le bru smlm I mkn KFC yg mr hubby beli...=P U all tgk le vide0 kat atas tu..Ade ke patut se0rang hamba Allah yg bekerja kat KFC ni dia calitkan ayam yg bru disalut tepung kat kasut dia...Itu dh jd KFC bersalut kasut+tepung..ewwww... Mr hubby beli KFC bucket sbb nk dptkan casing laptop Transformers tu...tibe2 arini I tgk kat Fesbuk heb0h cter psl video ni...harap2 bkn KFC kat Sg Dua yg Mr hubby beli smlm...Kenapa lah ada manusia keji cmni...sem0ga Allah memberi hidayah kat dia...aminn......








Thursday, June 30, 2011

~Cara Hilangkan Ketumbit~

1 comments
Entri kali ni I nk share psl petua nk hilangkan ketumbit...terkebetulan I bace dlm majalah so,ilmu yg kte tahu k0ngsi2 lah kn??=)

Cara2nye ialah dgn menggunakan sudu..huhu..jgn terkejut plak...selalunye sudu kte gune utk perkara yg berkaitan makanan je kn?xtahu le plak ade pekdah lain...Mule2 ambil 2 batang sudu dan geselkan antara keduanya. kemudian sapukan bahagian yg digesel ini pd bahagian mata yg ditumbuhi ketumbit. Lakukan sekali sehari sehingga saiznya mengecil...Amaran: petua ni bukanlah berkesan serta merta,kena amalkan selalu..Kalau berkesan serta merta dah jadi magic la plak kn??hehe...Selamat mencuba!! (^^,)