Friday, July 1, 2011

~Masak Lemak Cili Padi Ikan Patin~

Entri kali ni I nk share sikit pasal lunch yg I sediakan utk hari ni...Masak Lemak Ikan patin...Kelmarin abang I pegi mancing...pastu die dpt Ikan Patin,tapi lps mak I siang ikan tu trus die rendam ngn garam utk bt pekasam..pastu I p0n ckp kat mak,xtinggal sikit ke ikan patin tu?teringin nk mkn masak lemak cili padi..tapi mak I ckp sume dh die siapkan utk bt pekasam...hurm..Tapi smlm abang I pegi mancing n dpt ikan patin lg,so mak I p0n simpan utk I buat msk lemak...=) J0m tgk cmne I msk ikan patin ni...Lain org lain cara masak die...


Yang ni 1st ingredients...bawang merah, bwg putih, kunyit hidup dan cili padi...Kuantiti die sesedap rse...mcm yg ni I sediakan utk seekor ikan yg berat die 3kilo...kalau nk lg pedas,tmbh je cili padi tu bebanyak..hehe..utk bhn2 kat atas ni,blend je sume skali...pastu masukkan trus dlm periuk...bilas blender tu ngn air,msukkan dlm periuk jgk...air biar byk xpe,biar bhn2 yg dikisar tu dimasak lama..pastu masukkan serai 3btg...masak bhn2 td smpai betul2 kering dlm periuk...masukkan gula secukup rse utk kurangkan pedas tu skit..pastu masukkan garam secukup rse...
Lepas dh kering bhn td, I masukkan main ingredient...Ikan patin,klu xde ikan patin ni xjd le msk lemak cili padi ikan patin kan??hehe...ni lah ikan 3kg seekor tu...abang I yg gila mancing tu yg dpt tangkap...huhu

Lepas tu I masukkan santan...Lepas masukkan santan make sure kna kacau selalu sbb xnk bg msk lemak kte tu pecah minyak org utara ckp...hehe...klu kte xkcau slalu dia akan jd berketul2 santan tu...Lepas dh agak mcm ikan tu dh ckup msk,i masukkan belimbing buluh..xnk masukkan pon xpe..I mmg suke masuk belimbing buluh utk bg rse masam2 skit kat msk lemak tu....

Daun limau purut ni I masukkan jgk utk hilangkan bau hanyir ikan..almaklumlah ikan sungai,lg bertambah hanyir klu xdibasuh dgn betul...klu ikan yg kte beli kt supermarket tu kebanyakannye ikan kolam,kurang 'kick'..hehe...asam keping pon I sumbat jgk...=) Lebih kurang 15minit,tutupkan api....siap untuk dihidang....



Tadaaa!!!ini lah hasilnya masak lemak cili padi ikan patin yg I bt utk lunch td even Chinta dok berdempek kat kaki I dlm walkernye....=P~~


2 comments:

Alida Ali said...

Terliuq la tgk masak lemak ikan patin ni.....masak lebih nanti blh kami dtg mkn....

Chinta said...

bleh2...xde mslh..=) k.ida mkn ikan patin ke??ikan patin ni abg kay mancing dr sungai...die tiap2 ari gi mancing....

Post a Comment

Friday, July 1, 2011

~Masak Lemak Cili Padi Ikan Patin~


Entri kali ni I nk share sikit pasal lunch yg I sediakan utk hari ni...Masak Lemak Ikan patin...Kelmarin abang I pegi mancing...pastu die dpt Ikan Patin,tapi lps mak I siang ikan tu trus die rendam ngn garam utk bt pekasam..pastu I p0n ckp kat mak,xtinggal sikit ke ikan patin tu?teringin nk mkn masak lemak cili padi..tapi mak I ckp sume dh die siapkan utk bt pekasam...hurm..Tapi smlm abang I pegi mancing n dpt ikan patin lg,so mak I p0n simpan utk I buat msk lemak...=) J0m tgk cmne I msk ikan patin ni...Lain org lain cara masak die...


Yang ni 1st ingredients...bawang merah, bwg putih, kunyit hidup dan cili padi...Kuantiti die sesedap rse...mcm yg ni I sediakan utk seekor ikan yg berat die 3kilo...kalau nk lg pedas,tmbh je cili padi tu bebanyak..hehe..utk bhn2 kat atas ni,blend je sume skali...pastu masukkan trus dlm periuk...bilas blender tu ngn air,msukkan dlm periuk jgk...air biar byk xpe,biar bhn2 yg dikisar tu dimasak lama..pastu masukkan serai 3btg...masak bhn2 td smpai betul2 kering dlm periuk...masukkan gula secukup rse utk kurangkan pedas tu skit..pastu masukkan garam secukup rse...
Lepas dh kering bhn td, I masukkan main ingredient...Ikan patin,klu xde ikan patin ni xjd le msk lemak cili padi ikan patin kan??hehe...ni lah ikan 3kg seekor tu...abang I yg gila mancing tu yg dpt tangkap...huhu

Lepas tu I masukkan santan...Lepas masukkan santan make sure kna kacau selalu sbb xnk bg msk lemak kte tu pecah minyak org utara ckp...hehe...klu kte xkcau slalu dia akan jd berketul2 santan tu...Lepas dh agak mcm ikan tu dh ckup msk,i masukkan belimbing buluh..xnk masukkan pon xpe..I mmg suke masuk belimbing buluh utk bg rse masam2 skit kat msk lemak tu....

Daun limau purut ni I masukkan jgk utk hilangkan bau hanyir ikan..almaklumlah ikan sungai,lg bertambah hanyir klu xdibasuh dgn betul...klu ikan yg kte beli kt supermarket tu kebanyakannye ikan kolam,kurang 'kick'..hehe...asam keping pon I sumbat jgk...=) Lebih kurang 15minit,tutupkan api....siap untuk dihidang....



Tadaaa!!!ini lah hasilnya masak lemak cili padi ikan patin yg I bt utk lunch td even Chinta dok berdempek kat kaki I dlm walkernye....=P~~


2 comments on "~Masak Lemak Cili Padi Ikan Patin~"

Alida Ali on July 4, 2011 at 2:18 AM said...

Terliuq la tgk masak lemak ikan patin ni.....masak lebih nanti blh kami dtg mkn....

Chinta on July 4, 2011 at 8:34 AM said...

bleh2...xde mslh..=) k.ida mkn ikan patin ke??ikan patin ni abg kay mancing dr sungai...die tiap2 ari gi mancing....

Post a Comment